Gå til indhold

Legionella

Legionellabakterier er almindelige i våde og fugtige miljøer. Bakterierne formeres bedst ved temperaturer mellem 25°C og 45°C, og trives derfor ofte godt i varmtvandsbeholdere. Bakterierne kan ikke vokse ved temperaturer under 20°C og over 50°C.

Legionellabakterier er meget lidt smitsomme, men kan være årsag til to sygdomme hos mennesker: Legionærsyge og Pontiac-feber. Kun få, der udsættes for bakterien, bliver syge.

Legionærsyge er en alvorlig form for lungebetændelse. Den rammer oftest personer, der i forvejen af en eller anden grund har nedsat immunforsvar. Der registreres omkring 100 tilfælde om året i Danmark.

Bakterierne smitter kun via lungerne, og den vigtigste smittekilde er vandaerosoler, der kan forekomme ved f.eks. brusebade, spabade eller befugtningsanlæg. Man bliver ikke syg af at drikke vandet, eller på anden måde håndtere vandet som f.eks. ved vask.

Legionellabakterier overføres ikke fra person til person.

Legionellabakterier kan især være et problem i institutioner med store varmtvandsbeholdere, men kan forekomme i alle varmtvandsanlæg, hvor temperaturen og vandforbruget er lavt. 
Det er sjældent et problem i forbindelse med gennemstrømningsvandvarmere, som installeres i private hjem i stedet for de traditionelle varmtvandsbeholdere.

Hvis du har brug for råd og vejledning om forebyggelse af legionella, kan du kontakte Skanderborg Forsyning.