Pas på din og vores kloak

Der er en række ting du kan gøre for at passe godt på din kloak, så du undgår rotter, kloaklugt eller tilstopning.

Toilettet er ikke en skraldespand!

Vådservietter, vatpinde, kondomer og andre faste dele sætter sig jævnligt fast i de pumper, der sørger for at dit spildevand kommer hele vejen fra din kloak og ind til renseanlægget. 

Vi bruger mange ressourcer på at fjerne uvedkommende ting fra vores pumper, så vi undgår fuldt driftstop. Du kan hjælpe os ved kun at skylle ting ud i toilettet, som hører hjemme der: Kropsvæsker, afføring og toiletpapir.

Illustrativt: en toiletkumme med en WC-rulle på kanten
Illustrativt: en dame med løftet pegefinger

Disse ting må ikke komme i toilettet

Vådservietter
Vatpinde
Tamponer
Kondomer
Hygiejnebind
Trusseindlæg
Bleer
Paprør
Hår

Tips og gode råd

Selv om fedtstof er flydende på stegepanden, størkner det hurtigt og stopper kloakken til, hvis du hælder det i vasken. Fedtstof i kloakken lokker desuden rotter til. I stedet bør du hælde det flydende fedt i en tom mælkekarton, som du efterfølgende smider ud, eller lade panden køle af, så du til sidst kan skrabe fedtet af og smide det i skraldespanden.

Hvis der er udsigt til, at dine afløb stopper til, kan du som regel sætte gang i gennemstrømningen ved at hælde kogende vand i afløbet. Undgå at bruge kemikalier – de kan ætse dine kloakrør, og desuden slår de bakterier ihjel, som spiller en vigtig rolle på renseanlægget når vandet skal renses rent igen.

Hvis det lugter af kloak i dit hus, kan det skyldes, at en vandlås er tørret ud. Dette sker somme tider i toiletter, brusenicher og gulvafløb, som ikke har været brugt i et stykke tid. Hæld vand i afløbet, så vandlåsen bliver fyldt op igen og forhindrer lugten i at sive op fra kloakken. Lugt kan også skyldes, at dine afløb trænger til at blive renset for f.eks. hår og støv. En afløbsrist kan snildt løftes eller skrues af, og vandlåsen under risten kan trækkes fri og tømmes for det hår og snavs, som stopper den til.