I Skanderborg Forsyning bliver vi jævnligt spurgt, om vi kan fjerne kalken fra vandet, inden det når ud til forbrugeren, også kaldet blødgøring. Skanderborg Forsyning ønsker at gøre brug af så simpel vandbehandling som muligt, og blødgøring på vandværkerne er en relativ kompleks proces. Dette skyldes, at blødgøring kræver nye anlæg og anvendelse af betydelige mængder kemikalier. Blødgøring vil medføre en stigning i omkostningerne til drikkevandsproduktionen, og i sidste ende en prisstigning for forbrugeren.
Så simpel behandling som muligt
På vores vandværker behandler vi grundvandet så simpelt som muligt, inden vi pumper det ud til forbrugerne. Det gør vi for at bevare vandets naturlige sammensætning af kemi og mineraler. Indholdet af kalk er moderat i det drikkevand, som Skanderborg Forsyning leverer, idet vores hårdhedsgrad ligger mellem 9 og 18 ˚dH.
Vi følger udviklingen
For nuværende er det er vores vurdering, at den effekt man vil opnå ved at reducere hårdheden på Skanderborg Forsynings vandværker, ikke er stor nok til at opveje de omkostninger, der vil være forbundet med blødgøringen. Vi følger hele tiden den teknologiske udvikling inden for området, samt de erfaringer andre forsyninger gør sig i forhold til blødgøring.
Hårdhedsgraden på vores vand
Skanderborg inkl. industriområdet og Vrold
Fredensborg vandværk ca. 16,2 dH (hårdt)
Gram by til og med Skovvej
Gram vandværk ca. 12 dH (middelhårdt)
Stilling by og industriområde
Stilling vandværk ca. 11,7 dH (middelhårdt)
Herskind og Skivholme
Herskind vandværk ca. 13 dH (middelhårdt)
Voerladegård
Voerladegård vandværk ca. 12 dH (middelhårdt)
Ovenstående tal stammer fra analyser taget i perioden februar 2023 til juni 2024. Du kan løbende følge med i vores analyser af vandets hårdhed på det enkelte vandværks underside, eller i GEUS' nationale boringsdatabase Jupiter (link åbner i ny fane).
Om vands hårdhed
Hårdheden af vand er et udtryk for indholdet af magnesium og calcium, og det har bl.a. betydning for, hvordan man skal dosere vaskepulveret i vaskemaskinen, ligesom nye opvaskemaskiner ofte skal indstilles efter vandets hårdhed.
Vands totale indhold af opløst calcium og magnesium betegnes som hårdheden. I Danmark måles hårdheden i tyske hårdhedsgrader (°dH = grad Deutsche Härte).
1 °dH svarer til 10 mg opløst calciumoxid pr. liter eller 7,19 mg opløst magnesiumoxid pr. liter.