Gå til indhold

Misfarvet vand

Hvis dit vand er grumset eller rødbrunt, skyldes det at rust eller andre belægninger i vandrørene har løsnet sig. Det sker nogle gange, hvis rørledningen har været lukket på grund af reparation. Misfarvningen kan komme fra forsyningens vandledninger eller fra rørene i dit hus.

For at få rent vand igen, skal du lade alle vandhaner løbe, indtil vandet bliver klart minimum 10 minutter.

Vandet er hvidt
Hvis dit vand er hvidt, skyldes det normalt luft i vandet.
Luft i vandet er et forbigående fænomen, der ikke er sundhedsskadeligt. Det kan forekomme, hvis der er kommet luft i ledningsnettet i forbindelse med reparationsarbejde.
Hvis du fylder et glas med vand, og der er luft i, vil vandet blive klart nedefra og op, idet luften bruser af. Lad alle vandhaner løbe 10 minutter for at få rent vand.

Vandet er rødbrunt
Hvis dit kolde vand er rødbrunt, misfarvet eller uklart, skyldes det forstyrrelser i ledningssystemet. Det kan for eksempel være reparationsarbejde på ledningsnettet, der får kalk og jern til at løsne sig fra ledningen.
Det er et forbigående problem, og vandet er ikke sundhedsskadeligt. Lad alle vandhaner løbe 10 minutter for at få rent vand.
Hvis det kun er dit varme vand, der er misfarvet, er det sandsynligvis varmtvandsbeholderen, der er skyld i problemet.

Smag af jern
Efter et større ledningsbrud kan vandet smage af jern. Vi skyller efter et opstået brud, men der kan ligge nogle løsnede belægninger af jern og mangan i røret. Det er forbigående og ikke sundhedsskadeligt at drikke vandet. Lad alle vandhaner løbe 10 minutter for at få rent vand.

Vasketøjet er rødt
Hvis dit tøj er rødt, kan det skyldes, at der har været rust i vandet.
For at rengøre tøjet anbefaler Forbrugerstyrelsen, at du lægger tøjet i vand tilsat citronsyre (1 dl. pr. 10 l. vand) i en halv time. Herefter vrides tøjet, vaskes igennem i en varm sodaopløsning (3 dl. pr. 10 l. vand) – og til sidst vaskes det som normalt i vaskemaskinen.

Vandet er grønt
Det kan skyldes, at der er fejl i fjernvarmeinstallationen. Kontakt en vvs-installatør for at få udbedret fejlen.