Gå til indhold

Tips og gode råd

Der er en række ting du kan gøre for at passe godt på din kloak, så du undgår rotter, kloaklugt eller tilstopning af kloakken.

Kloakken er ikke en skraldespand!
Vatpinde, kattegrus, bleer, hygiejnebind og andre genstande stopper kloaksystemet til. Smid dem i skraldespanden i stedet.

Undgå fedt i kloakken
Selv om fedtstof er flydende på stegepanden, størkner det hurtigt og stopper kloakken til, hvis du hælder det i vasken. Desuden lokker fedtstof i kloakken rotter til. Hæld i stedet det flydende fedt i en tom mælkekarton eller lad panden køle af, så du kan skrabe det af og smide det i skraldespanden i stedet.

Rens med kogende vand
Hvis der er optræk til, at dine afløb stopper til, kan du ofte sætte gang i gennemstrømningen igen ved at hælde kogende vand i afløbet. Du skal ikke bruge kemikalier – de kan ætse dine kloakrør, og desuden slår kemikalierne de bakterier ihjel, som skal rense vandet på renseanlægget.

Forebyg kloaklugt
Hvis det lugter af kloak i dit hus, kan det skyldes, at en vandlås er tørret ud. Det sker nogle gange ved toiletter, brusenicher og gulvafløb, som ikke bliver brugt så ofte. Hæld vand i afløbet – så bliver vandlåsen fyldt op igen og holder lugten i rørene.
Det kan også være, at du skal rense gulvafløbene for fx hår og støv. Risten kan løftes eller skrues af, og vandlåsen kan trækkes op og tømmes i skraldespanden.

Husk i øvrigt, at det kun er en autoriseret kloakmester, der må reparere eller ændre på din kloak.

Du kan læse mere om vedligehold af kloak og finde forebyggende viden i de to foldere "Sådan Fungerer Din Kloak" og "Vedligehold af Private Kloakker", som er udarbejdet af Teknologisk Institut, eller følge nedenstående link til Videnscentret Bolius' vedligeholdelsesvejledning.