Gå til indhold

Hvad gør du, hvis der er rotter i din kloak?

Rotter trives fint i kloakken. Især i kloakledninger af ældre dato.

Hvis du ser rotter eller har mistanke om, at der er rotter i kloakken, har du pligt til at anmelde det til Skanderborg Kommune.

Rotter er sky og intelligente dyr, så det kan være svært at vide sig sikker på, om der er rotter i kloakken, for det er sjældent, man ser dem. 

Men rotterne efterlader sig spor:

  • Cylinderformede ekskrementer. De er sort eller brunlige, ca. 6 mm. tykke og 17 mm. lange.
  • Huller i jorden ved kloakdæksler eller riste. Rotterne kan underminere overfladen, så synkende fliser på terrassen eller asfalt i indkørslen kan også afsløre, at der er rotter på spil.
  • Gnavede huller i døre, paneler, vægge og gulve.
  • Pibe- og kradselyde. Det kan også stamme fra mus eller mår, men hvis der også kommer små skrige- og hvinelyde, er det med stor sandsynlighed rotter, der er på besøg.

 

Anmeld rotter

Hvis du har mistanke om, at der er rotter i kloakken, skal du melde det til Skanderborg Kommune:

Undgå rotter

Det kan være svært at undgå rotter i kloakken, men der nogle ting du kan gøre:

- Lad være med at hælde stegefedt og andre fedtstoffer i kloakken.
Lugten tiltrækker rotter. Hæld i stedet fedtstoffet i fx en gammel mælkekarton, lad det køle af og læg det i skraldespanden. Eller lad panden køle af, inden du skraber fedtet af og smider det væk. 

- Luk skraldespanden.
Hvis der er rotter i området, vil fri adgang til madaffald lokke dem til dit hus. 

- Montér en rottespærre
Du kan købe en rottespærre, der f.eks. kan monteres i din skelbrønd, så rotterne ikke kan trænge ind i dine kloakledninger. Tal med en vvs-installatør om, hvad der er den bedste løsning for dig. 

- Tjek kloakken og udskift gamle rør.
Rotter kan godt lide utætte kloakledninger - helst møre betonrør. Det giver dem fri bevægelighed.

Har du mistanke om, at rotterne bor i utætte kloakledninger på din grund, kan du få en autoristeret kloakmester til at tjekke ledningerne med et kamera. Husk, at du selv skal betale for undersøgelser, udskiftninger og reparationer fra skelbrød og ind på din egen grund.

Hvis problemet er i vores del af ledningsnettet, skal kloakmesteren kontakte os - hvis han undersøger eller reparerer vores ledninger uden at spørge os først, er det dig som grundejer, der kommer til at hænge på regningen.