Gå til indhold

Spar på vandet

Få gode råd til hvordan du nedsætter dit vandforbrug, så du kan spare penge og gavne miljøet på samme tid.

Rent vand er en vigtig ressource og det bidrager til den værdi, hvis du tænker over hvordan du bruger rent vand i dagligdagen.

Skanderborg Forsyning leverer rent vand til omkring 7000 og håndterer spildevand for alle husstande i kommunen. Spildevandstaksten følger vandforbruget, og du sparer derfor både på udgifter til drikkevand og spildevand, hvis du sparer på vandforbruget.

Vi har samlet nogle gode vandspareråd her og du kan finde flere på vandetsvej.dk, som samler viden om vand fra en række store forsyningsselskaber i Danmark.

Hold øje med dit vandforbrug

Vi anbefaler at du holder løbende øje med dit vandforbrug. Så får du overblik over hvor meget du bruger og kan opdage evt. lækager før de går ud over din vandregning. Hvis du har en fjernaflæst måler kan du følge dit forbrug på selvbetjeningsløsningen MinForsyning eller aflæse måleren og notere tallet ned én gang om ugen eller et andet fast interval.

Sådan sparer du på vandforbruget i dagligdagen

 

På badeværelset

  • Tag brusebad i stedet for karbad og monter et sparebrusehoved. Selvom brusebade er mere økonomiske end karbade, bruger bruseren stadig 8-12 liter vand per minut.
  • Brug så ofte som muligt det lille skyl på toilettet, forskellen på stort og lille skyl er som regel tre liter på et vandsparetoilet.
  • Luk for vandhanen, mens du børster tænder, og for bruseren, mens du sæber dig ind.

 

I køkkenet

  • Sæt spareperlator på din vandhane. En perlator er et filter, der blander luft i vandet, så du bruger mindre vand ved samme effekt.
  • Skyl grøntsager i en balje vand frem for under den rindende vandhane. Så kan du også bruge vande bagefter til fx at vande haven med.
  • Vask op i en balje frem for under rindende vand og skyl ikke service, før det kommer i opvaskemaskinen - du kan nøjes med at skrabe madresterne af, før de kommer i maskinen.

 

Ved tøjvask

  • Vælg den mest energirigtige vaskemaskine, når du alligevel skal skifte den gamle.
  • Fyld altid vaskemaskinen op.
  • Vask tøjet på lavest nødvendige temperatur og fravælg forvask - det er sjældent nødvendigt.

Brug regnvand i stedet for drikkevand i haven

Du kan spare mange liter drikkevand ved at opsamle regnvand i regnvandstønder og bruge det til at vande med i tørre perioder, eller ved at anlægge haven, så den udnytter regnvandet.