Gå til indhold

Spar på vandet

Ved at nedsætte dit vandforbrug kan du gøre noget godt både for de kommende generationer og for din egen økonomi.

Rent vand er ikke en ubegrænset ressource. Ved at nedsætte vores forbrug, kan vi være med til at sikre, at der også er rent vand i hanen til de kommende generationer. 

Samtidig er der penge at spare.

Hold øje med dit vandforbrug

Aflæs måleren mindst en gang om måneden. Så opdager du hurtigt, hvis der er utætheder i systemet. Har du en digital måler, har du også mulighed for at få en alarm, hvis vandforbruget afviger fra det normale. 

Spar på vandforbruget på badeværelset

En meget stor del af vores vandforbrug sker på badeværelset. Derfor er der mange penge at spare ved at tænke over vaner og installationer på badeværelset.

  • Sæt en spareperlator og en vandbegrænser på din vandhane. Så kan du spare op til 40 procent af forbruget.

  • Monter et sparebrusehoved og en vandbegrænser i brusenichen. Du kan spare op mod halvdelen af vandforbruget, når du bader.

  • Tag et brusebad i stedet for karbad.

  • Brug et vandbesparende toilet med mulighed for lille skyl. Ældre toiletter kan bruge op til 12 liter i ét skyl, mens nye toiletter skyller med 3 eller 6 liter vand.

En vandbegrænser er en modstand, der nedsætter gennemstrømningen i vandhanen. Den koster fra ganske få kroner op til 80 kroner, og den kan spare dig for op mod 800 kroners vandforbrug om året. Vandbegrænseren følger ofte med, når du køber en perlator.

En perlator blander luft i vandstrålen, så du får det samme tryk på vandet, selv om du bruger op mod 50 procent mindre. Prisen ligger typisk på 40-120 kroner.

En sparebruser forstøver og spreder vandet bedre, men bruger kun halvt så meget vand som almindelige brusehoveder.

Spar penge og vand ved tøjvask

Vælg vaske- og opvaskemaskine med lavt vandforbrug - køb en maskine med A+++mærke, når du skal skifte den gamle. Så sparer du både vand og strøm.

Brug spareprogrammerne i vaske- og opvaskemaskinen og spring forvasken over. Så sparer du også både vand og strøm.

Fyld maskinen helt op, inden du sætter den i gang.